Tulipa kevättalvella tehtyä tämmönen koirien älykkyystesti. Siis tein sen Danille. Testi löytyy täältä ja meillä homma meni näin.

 

1. HAVAINNOIMISKYKY

Käyttäydy kuin olisit lähdössä ulos koirasi kanssa, mutta sellaiseen aikaan päivästä, jolloin et sitä normaalisti ulkoiluta. Kun koira katsoo sinuun, pue takki yllesi mitään puhumatta. Ota avaimet ja talutin. Älä mene ulko-ovelle, vaan jää seisomaan paikoillesi. Mitä tapahtuu?

Noh, tässä tietysti jouduin heti soveltamana tuon testin pistetaulukkoa. Kaipa se jokin muu reaktio on jos koira nousee makuuasennosta seisomana ja alkaa tuijottaa. 2 pistettä siis täst.

 

2. ONGELMAN RATKAISU

Anna koiran nuuskia makupalaa. Pane se teatraalisin elein lattialle ja kumoa päälle tyhjä tölkki tai kippo. Kehota ottamaan \"namu\".

Katsoi vain että ota ite. Sitten vasta toisella kerralla kun kannustin koko ajan niin purkki lähti päästä alle minuutissa. 3 pojoa kun en muistanut kysyä eka kerralla että ymmärsihän mitä halusin hänen tekevät

 

3. HUOMIOKYKY

Koiran ollessa ulkona vaihda vähintään viiden huonekalun paikkaa sille tutussa huoneessa. Voit tuoda pari ylimääräistä tuolia muualta. Päästä koira huoneeseen.

Niin ja miten tämä kaikki onnistuukaan yksiössä? Noh, koira vessaan ja emäntä romistelemaan kymmenen aikaan huonekaluja. Olisin kuitenkin reasktiona odottanut hieman enemmän kuin katselee oudoksuen ympärilleen muttei ryhdy tutkimaan - 2 p. Sitten bonuksena katse omistajaan, että mikähän sinua tänään oikein vaivaa.

 

4. ONGELMANRATKAISU

Ota kylpypyyhe tai jokin muu paksuhko kangas. Anna koiran nuuhkia sitä. Heitä pyyhe / kangas koiran ylle niin, että pää ja lavat peittyvät.

Miten voi olla ettei koira pääse pyyhkeen alta kahdessa minuutissa? (1 piste) Onko kaveri kertakaikkiaan niin kömpelö? Ei suinkaan. Kun laitoin pyyhkeen koiran päälle niin kaveri ei sen jälkkeen edes hievahtanut. Luulen vain että päässään kulki ajatus \"Noh, ollaanpa nyt sitten vähän aikaa tälleen\".

 

5. SOSIAALINEN KÄYTTÄYTYMINEN

Koira istuu tai makaa noin kahden metrin päässä sinusta ilman, että sitä olisi käsketty. Kun se katsoo sinuun, tuijota sitä kiinteästi silmiin kolme sekuntia ja hymyile sitten leveästi.

Muistatteko sen nimisen ohjelman kuin Iltalypsy ja siinä sen lettipäisen kansallispukuun pukeutuneen naisen ja sen katseen kameraan. Juuri sellainen oli Danin katse minuun kun väläytin hänen majesteetilleen iloisimman hymyni. Ajatteli kai että nyt on muija totaalisesti seonnut. 1 piste siis.

 

6. ONGELMANRATKAISU

Anna koiran nuuhkia esimerkiksi koirankeksiä viisi sekuntia. Pane se liioittelevin elein lattialle ja  peitä kankaalla koiran nähden. Kehota ottamaan.

Nappaa namin 1-2 minuutissa - 2 p. Se on sitten jännä kun nami tuoksuu kankaan läpi mutta sitä ei voi syödä sen läpi.

7. LYHYT MUISTI

Pane koira hihnaan ja istuta keskelle huonetta. Näytä koiralle sen lempiherkkua, joka ei tuoksu voimakkaasti (esim. keksi). Herkkua saa nuuhkiakin. Pane herkku liioittelevin elein nurkkaan niin, että koira huomaa sen varmasti. Vie koira pois huoneesta, tee sen kanssa pieni kaarros ja tuo koira takaisin huoneen keskelle. Lähdön ja paluun väli saa olla korkeintaan 15 sekuntia. Päästä koira hihnasta.

Dani menee suoraan herkulle - 5 p. Tämä nyt oli ihan varma nakki. Kuka nyt herkkuja sinne tänne lattialle jättäisi. Arvasin kyllä että tämä menee hyvin, kun Dantsu ei ole koskaan ruoan päälle nirsoillut. Söisi varmana itsensä hengiltä jos vain olisi mahdollisuus.

 

8. PITKÄ MUISTI

Toimi kuten 7. kokeessa, mutta sijoita herkku nyt eri nurkkaan ja tuo takaisin vasta 5 minuutin kuluttua.

Itse asiassa meni enemmän kuin 5 minuttiia, meni jopa 20 minuuttia kun serkkuni pistäytyi hakemassa yhden paidan lainaan. Noh, eiköhän me olla täydet 5 pinnaa ansaittu kun kaveri paineli 20 minuutin odottelun jälkeen suoraan namin luo.

 

 

9. ONGELMAN RATKAISU JA OHJAILTAVUUS

Rakenna esim. tietosanakirjoisya ja levystä / suuresta kirjasta pöytä: pinoa kaksi kirjakasaa jonkin matkan etäisyydelle toisistaan, laske levy kasojen päälle ja aseta painoksi muita kirjoja, jotta rakennelma on tukeva. Koiran tassujen täytyy mahtua pöydän alle, mutta pää ei saa mahtua. Anna koiran haistella herkkua ja pistä se sitten huomiota herättävin elein pöydän alle. Kehota ottamaan.

Koira käpälöi herkun pöydän alta 60 sekunnissa - 5 p. Olipa yllätys. Mikä tahansa mikä liittyy ruookaan niin näköjään onnistuu.

 

10. PUHEEN YMMÄRTÄMINEN

Istuta koira noin kahden metrin päähän itsestäsi. Sano tavallisella kutsuäänelläsi \"patalappu\".

Ei reakoinut mihinkään muuhun sanaan kuin omaan nimeensä. Kun kuuli oman nimen, niin tuli luokse - 5p. Jee, Dani sentään tietää oman nimensä. Ei sitä turhaan ole tullut kurkku suorana huudettua, kun kaveri on lähtenyt porojen perään.

 

11. OPPIMISKYKY

Koira istuu paikallaan sinun vasemmalla puolellasi. Tehtävässä harjoitellaan uutta \"Eteen\"-komentoa. Sano koiralle \"Eteen!\", ja lyö kädellä reiteesi. Koira ei ymmärrä, mitä käskyllä tarkoitetaan, joten sinun pitää ohjata koira eteesi niin, että koira istuu edessäsi kuono sinun polveasi päin. Palkitse koira antamalla sille herkkupala. Toista tämä kaksi kertaa. Sitten seuraa vielä yksi yritys. Odota tällä kertaa hieman käskyn antamisen jälkeen, ennen kuin asetat koiran haluttuun asentoon. Kuudennen kerran jälkeen tulee tulikoe. Anna käsky \"Eteen!\". Älä tee muuta.

\"...ellei, niin vielä kymmenen harjoitusta ja kolmas yritys. Koira tulee eteesi - 3 p.\" Jonkun asia oppimiseen tuolta menee ehkä kuukausi kuten tassun antamiseen, mutta voltin eli pyörähdyksen se oppi ihan muutamalla toistolla. Joskus kyse voi olla siitä, että on väärä käsky kuten opettaessani Dania liikkeestä maahan käskyllä \'platz\'. \'Maahan\' on hidas ja siitä ei tarvitse nousta mutta \'platz\' on tsäpäkkä ja tarkoittaa että maahan on mentävä välittömästi. Ei onnistunut nyt on sekä paikalleen makuuseen että liikkeestä maahan menoon sama käsky. Mutta nyt taas tähän testiin.

 

12. ONGELMAN RATKAISU

Aseta pahvinpala ja kaksi laatikkoa piirroksen osoittamaan muodostelmaan. Aukon pitää olla 8 cm leveä. Aseta koira muodostelman eteen ja näytä sille aukosta keksiä. Pane keksi niin kauas aukosta, että koira ei ylety tassullaan koukkaamaan sitä. Anna koiralle lupa syödä ja ota aikaa.

Koira juoksee laatikkojen taakse ja syö keksin 15 sekunnissa. (5 pistettä) Kyllä nämä ruokaan liittyvät jutut onnistuvat aina.

 

 

Lopputulos: Koira on tavallista älykkäämpi. Se oppii kaiken, jota koirilta yleensä vaaditaan. Mutta pitänee todeta, että onneksi ei ole tällaista testiä ennen kuin vaikka voi osallistua toko-kursille. Minusta tämän testin tulos kertoi myös sen kuinka paljon Dani luottaa minuun ja millä tasolla on meidän yhteistyö.