Ollaan Danin kans käyty kokeilemassa voittajaluokkaa kolmesti ilman tulosta. Ensimmäiseen Kajaanin kisaan lähdettiin vähän paniikilla. Siellä suunnilleen kaikki meni pieleen. Koira katsoi vaan, että onko pakko tehdä jos ei tahdo. Sorruin vanhaan tuttuun virheeseen: harjoiteltiin liikaa. Toisessa kokeessa Iisalmessa meni paremmin, tulos jäi paikallamakuussa menetettyjen parin pisteen päähän. Ei mennyt ekalla käskyllä maahan, niin siinäpä se oli. Se mikä Kajaanissa ei onnistunut, Iisalmessa onnistui ja toisinpäin. Käytiin vielä kerran kunnon valmistautumisen jälkeen Kajaanissa. Tuomari oli tiukkana ja säälipisteitä ei herunut: ruudun sijaan lähti ihan muualle (kehän laidalla oleva roskis häiritsi), luoksetulossa ennakoi maahanmenon ja tarvitsi seisahtumiseen kaksi käskyä, kaukot meni nollille etenemän takia.

Nyt ollaan pidetty taukoa tokosta. Hieman harjoiteltu yksittäisiä liikkeitä, käyty agilitykisoissa. Nyt tavoitteena on keväällä mennä kokeilemaan uudelleen. Ongelmakohtana ovat edellämainitut kaket, ruutu ja luoksetulo. Seuraaminen vaatisi myös parannusta, lähinnä kisatilanteessa. Ruutu vähän aikaa sitten sai sysäyksen eteenpäin. Tutkitiin Liisan kanssa vähän alan oppaita ja sieltä muistaakseni Piritta Pärssisen teoksesta löytyi kohta, jossa sanotaan, että koiran tarvitsee tunnistaa vain viivan ylitys ja viivan kohdalla sivuilla olevat tötsät, ja käydä niiden jälkeen maahan. Samalla treenikerralla kokeilimme myös solamenetelmää, jonka tarkoituksena on saada koira menemään ruutuun mahdollisimman suoraan. Periaatteessa rakennetaan siis kolme peräkkäistä ruutua tötsistä ja koira saa palkan viimeisessä ruudussa vain jos se on mennyt suoraan solan läpi. Harjoitusta vaikeutetaan asteittain lähettämällä koira solan läpi aina enemmän sivusta/vinosti.

Yhden ahaa-elämyksen sain eilen kun kokeilin Danin kanssa sitä, josko ruudun ajattelisikin hyppyesteeksi. Koiran tulisi tavallaan hypätä tötsien välistä, ensimmäisen viivan yli ja käydä maahan. TOIMI! Ensin näytin ihan käden avulla ohjaten. Muutaman toiston jälkeen pystyin lähettämään Danin ruutuun n.10 metrin päästä ja rontti kävi maahan heti nauhan jälkeen. Jee! Pärssisen kirjassa ainakin kerrottiin, että ruudussa koira ei saa mennä automaattisesti maahan, ainoastaan käskystä. Käytännössä kannattaa kuitenkin harjoitella niin että koira käy automaattisesti ruudussa maahan. Toisaalta jos koira jäisi seisomaan niin voisi vielä ylimääräisellä käskyllä yrittää siirtää sitä ruutuun. Noh, hutkitaanpa nyt ensin näin, ja tutkitaan sitten myöhemmin ja korjataan virheet. Ruutuun irtoamista olemme kyllä harjoitelleet: lähetän koiran ruutuun, jonka keskellä on palkka alustalla (ei jää nuuskimaan ympäriinsä), kutsutaan koira pois ja taas takaisin ruutuun aina vain kauempaa. Tämä oli Salme Mujusen ohje. Ongelmana on ollut se, että Dani jää nuuskimaan ruutua tai ottaa kiinnepisteiksi jonkun tötsistä eikä hahmota että hänen täytyisi olla tötsien keskellä.Kaukokäskyistä ja luoksetulosta en nyt jaksa edes aloittaa, kun ei olla tehty niiden eteen juuri mitään. Kaukoja ollaan käyty kuitenkin niin että jäisi Danin lihasmuistiin oikeanlainen asentojen vaihto.

Agilityssa oli eilen myös hyvä päivä. Vappunen onnistui joten kuten omaksumaan puomin alastulokontaktille pysähtymisen pienen hihnan kanssa tehtävän pakotteen avulla. Tätä pitää vielä käydä paljon läpi ja mieluiten silleen, että koutsit ohjaa. Täällä Lieksassakin (kuten Rovaniemelläkin) on tosi hyvä agilityporukka, ja taitavat koutsit. Vappu lisäksi osasi mennä putkeen silleen että lähetin sen sinne putken takaa. Keppejä meni myös melkein puolet silleen että ohjasin Vapun takaa. Hieno kakara :)

Danin kanssa ollaan nyt tehty agilityssa myös muutama tulos. Lieksan omissa kisoissa kaksi vitosta, hyppyradalta putosi vain rima. Viimeiseltä radalta hylly. Joensuun/Kontiolahden kisoissa myös vitonen (A:n alastulo... luulin jo että oli kieltoja alla ja en ollut enää tarkkana radan lopussa) ja hylly (kolme kieltoa, kepit). Nyt tulossa Imatran kisat ja Kuopion kisat, jos juoksu ei tule sitä ennen. Eilen käytiin treenaamassa agilitya ja harjoiteltiin mm. sitä että koira lähtee esteen takakierron jälkeen samaan suuntaan kuin ohjaaja, mutta eripuolelta estettä. Mirva neuvoi, että Danille pitäisi opettaa se, että itse hakisi kepit, että voisin lähettää sen suorittamaan keppejä. Sanoin, että ei onnistu, että Vapun kans ainakin opetellaan se. Noh, eilen kokeilin Vapun keppitreenin jälkeen samaa Danin kanssa ja ONNISTUI! Lähti itse suorittamaan keppejä ja pystyin jopa vedättämään sitä. Aluksi väkytti, että ohjaa ohjaa mutta sitten lähti itse kokeilemaan. En olen koskaan pystynyt ilman avustajaa tekemään takaleikkausta kepeillä, eilen pystyin. Ihan mahtavaa.

Eipä olisi elämä mitään ilman koiria :) Molemmat sai tänään mätsärissä punaisen nauhan. Liisa esitti Danin punaisten kehässä, mutta he eivät sijoittuneet. Kiitos kuitenkin Liisalle Danin esittämisestä :) Vappu sijoittui neljänneksi vaikka ei vielä ollut edes täyttänyt aikuisten luokkaan vaadittavaa 18 kuukautta. Sitten mätsärin päälle vielä Even kans metsälenkille ihanien tervuereneiden kanssa. Nyt väsyttää pieniäkin koiria ;)