Tänään käytiin Danin kans kouluttautumassa hieman lisää ja hakemassa omaan tekemiseen ja muiden ohjaamiseen vinkkejä Kuluntalahdessa järjestetyltä koulutuspäivältä. Kouluttajana toimi MM-tasollakin menetynyt Päivi Lamminen.

Todella hyödyllinen päivä oli. Aloitettiin paikallamakuulla, johon otettiin sitten hieman lisää vaikeutta häiritsemällä koiraa; hyppimällä, hölkkäämällä, kiertelmällä ympärillä. Sitten 'kiusattiin' kaverin koiraa, mikä olikin Danille hieman vaikeampaa, mutta onnistui kuitenkin. Lisää paineita luotiin asettelemalla koiran ympärille nakkipalasia, joihin ei saanut koskea. Ohjaaja meni vain askeleen päähän ja yritti saada koiran katsomaan itseään. Täytyi olla nopea, ettei 'hyvä'-sana kuultuaan rontti syönyt kaikkia nakkeja. Tämä harjoitus siis auttoi keskittymään oleelliseen, ylimääräisen hästäämisen piti jäädä pois. Hommaa pystyi kokeilemaan myös pallon kanssa ja pitemmällä matkalla ja esim. piiloon mennessä.

 


Luoksetuloharjoitus porukalla Kuva: Minna Tikkanen

Harjoittelimme ensimmäisellä jaksolla noutoa, murheenkryyniämme. Päivi huomautti, ettei koira periaatteessa saisi pitää noutokapulaa saaliina. Juuri tällaisia ajatuksia Danilla ilmeisesti oli, sillä tyttöhän hakeaa kapulaa vain jos se liikuun eli lentää. Jos liikkumatonta kapulaa täytyy hakea, niin kääntyy puolivälissä takaisin ja katsoo että 'hae itse'. Naksuttelu auttoi tähän. Aina kun vain katsoikin kapulaan, naksu. Aina kun tökkäsi kuonolla, naksu. Sitten kun koiralle kapulan siirtely kuonolla on helppoa, voi alkaa vaatia hammaskosketusta jne.. Naks, naks, naks. Yllätyin miten kyllästyessään tuo laiskimus alkoi vain siirrellä kapulaa eteenpäin kuonollaan.

Miten sitten saada koira luovuttamaan kapula oikealla tavalla? Kun kapula pysyy suussa ja alkaa tuoda esinettä ohjaajaa kohti, kannattaa lähteä vastaan, mutta kääntyä koiran edes oikealle jolloin koiran tulisi hakeutua vasemmalle puolelle. Ehkä siinä sitten vahingossa jopa istuukin ;)

Toisella jaksolla ruokatauon jälkeen hajoittelimme seuraamista ja jättäliikkeitä. Päivi huomautti siitä että koira istuu kieroon kun minulla ei ole katse suorassa. Eli kun katson Dania niin istuu kieroon. Tämä oli kyllä jo melko tiedostettuna mielessä. Sitten jättöliikkeitä voimme nyt harjoitella ilman seuraamistakin ihan vain muuten vain kävellessä. Palkkana kannattaa käyttää palloa tms. lelua.

Ihana oli kuulla kehujakin. Danilla oli hyvä päivä eli virtaa ja tekemisen iloa riitti (ehkä senkin takia, että joutui väliajat odottelemaan Nepun kans autossa). Päivi sanoikin, että oli yllättynyt miten vilkas Dani on, sillä usein colliet saattavat olla melko flegmaattisia.

Teimme hauskoja harjoituksia myös ilman koiria. Eräs harjoitus oli sellainen, että kokeilimme pareittain miltä tuntuu olla koira. Toinen parista oli koira ja toinen ohjaaja. Huomasimme miten vähän loppujen lopuksi annamme koirallemme vihjeitä seuraamisen aikana ja miten vaikea koiran on esimerkiksi täyskäännöksessä pysyä mukana. Harjoittelimme eräänlaisia askelsarjoja sekä 90-asteen käännöksiin että täyskäännökseen, johon tietysti kuului hieno can-can-potku :D

Päivi antoi myös sellaisen vinkin seuraamisen, että musiikkia kannattaa käyttää apuna eri tempoisissa seuraamisissa. Tulisi siis miettiä sekä normaaliin, hitaaseen että nopeaan seuraamiseen oma musiikki, jonka rytmissä kävely/hölkkä tulisi suorittaa. Kävelyn rytmi pysyy tasaisena, kunhan on hieman rytmitajua ja 'soitin' toimii eli levy ei juutu mihinkään :D Mutta siis todella hyviä neuvoja. Niin moni asia muuttuu kun siirrytään treenikentältä kokeeseen, ettei haittaa yhtään vaikka kävelyrytmi pysyisi koko ajan samana.

 Tässä naksutellaan (Kuva: Minna Tikkanen)